MELEKLERİN PAYI - VİSKİ | ALKOL
Hayat Suyu
Tüm içkilerin olduğu gibi, viskinin de bir var oluş serüveni
var. Viskiye ait ilk bilgi M.Ö. 800 yılından. Eski Mısırlılar, viski yapma
tekniğini kullanarak parfüm de elde ediyorlar. Aynı dönemlerde Çinlilerin de
pirinçten likör yaptıkları biliniyor. Viskinin Britanya Adaları’na geliş
yolculuğu üzerindeki esrar perdesi henüz kalkmamış olsa da, onu Avrupa’ya
Endülüs’ü işgal eden Mağriplilerin soktuğundan kimsenin şüphesi yok. Bu
sanatın, manastırlar arasında dolaşan misyonerler aracılığıyla İrlanda’ya ve İskoçya’ya
ulaşmış olduğu var sayılıyor. Yaygın olan inanışa göre, İrlanda’nın büyük
azizlerinden San Pattrick, viski yapma tekniğini 423 yılında Britanya
Adaları’na sokmuş. 12’nci yüzyılda viskinin manastırlarda yapıldığı ve ilaç
olarak kullanıldığı görülüyor. İster inanın, ister inanmayın ama insanlar o
dönemde viskinin yaşamı uzattığına ve çiçek hastalığına iyi geldiğine inanıyor.
Viski sonunda Keltlere ulaşıyor ve burada “Uisge Beatha” yani “Hayat Suyu”
adını alıyor.
Bu terim, İngilizler tarafından ödünç alınarak oluşturdukları
“usquebaugh”un kısaltması. Bu bileşim eski İrlandaca’da “su” anlamına gelen
“uisce” ve “hayat” anlamına gelen “bethad” kelimelerinin soyundan geliyor. Bu
noktada durup Keltlere teşekkür etmemiz gerek. Çünkü “viski” kelimesi “uisge” kelimesinin
değişime uğramasıyla ortaya çıkıyor.
Kraliyet Ailesi
Viskinin yazılı kaynaklardaki ilk kaydı 1405 yılında, bir
İrlanda vakayinamesi olan Annals of Clonmacnoise’de görülüyor. Günlüklerde,
kabile reisinin bir yılbaşı gecesi eğlencesinde “hayat suyu”nu fazla kaçırması
sonucu öldüğü söyleniyor. Viski üretimine dair ilk bulgu ise İskoçya’da,
1494’de kraliyet hazinesine düşülmüş şu nottur: “Friar John Cor’a; kralın
buyruğuyla, “hayat suyu” yapımı için…” İrlandalı Friar John Cor, tarihe viskiyi
üreten kişi olarak geçiyor. Cor, malttan sekiz fıçı üretmiş. Gene de 16’ncı
yüzyıla gelene kadar içilen viski, şimdi içtiklerimizden daha farklıydı.
O
günlerde viski çok genç yaşta tüketiliyordu ve oldukça sert bir tada sahipti.
Ancak 18’inci yüzyılın ortalarına doğru viskinin yaşlandıkça daha kaliteli bir
tada kavuştuğu fark edildi. Bütün büyük keşifler gibi bu da tesadüfen fark
edilmişti. Bir gün biri, eski ve unutulmuş bir fıçı buldu ve viskinin tadının
birkaç yıl dinlendirildiğinde daha güzel olduğunu anladı.
Kaçakçılık Günleri
1820 yılına gelindiğinde 14 bin kaçak viski fabrikası vardı
ve sayıları azalmak şöyle dursun, giderek artıyordu. Sonunda 1823 yılında
Tüketim Vergisi Anlaşması imzalandı ve 10 pound karşılığında viski üretme
lisansı verilmeye başlandı. Böylece kaçakçılık 10 sene içinde tarihe karıştı.
Viskilerin Şafağı
Viskinin prestij kazanmasını sağlayan yardım eli, isteksizce
de olsa Fransa’dan geldi. 1880’de Fransa’nın şarap bağları bir hastalıktan
dolayı ürün veremedi ve birkaç sene içinde şarap ve brendi mahzenleri boşaldı.
İskoçlar bu felaketi fırsat bildiler. Fransız endüstrisi kendine gelene kadar
viski onların yerini almıştı bile.
O günden sonra viski hep hayatta kaldı. İçki yasaklarını,
savaşları, devrimleri, ekonomik bunalımları atlattı ve İskoçya’nın
yamaçlarından dünyanın dört bir köşesine yayıldı. Zamanla bugünkü sembolik
anlamını kazandı. Başarıyı, modayı, prestiji temsil eden içki oldu. Bugün
özellikle İskoç viskisi, Amerika’da her 10 kişiden ikisi tarafından tercih
ediliyor, Venezuela’da her saniye bir şişe satın alınıyor. Manhattan’dan
Manila’ya her yerde tercih edilen İskoçya’nın “hayat suyu” dünya piyasasına yılda
700 milyon dolar kazandırıyor.
MELEKLERİN PAYI - VİSKİ | ALKOL
Reviewed by Pelin Pekbilir Öztürk
on
Mayıs 03, 2018
Rating:
Hiç yorum yok