Recent comments

KUZEYDOĞU İTALYA MUTFAĞI | DÜNYA MUTFAĞI



Kuzeydoğu İtalya ülkenin en az İtalyan olan bölümüdür. Balkan ülkelerine ve zamanında Avusturya Macaristan İmparatorluğu'na komşu olması, bölge mutfağına damga vurmuştur. Ticaret bağlantıları, tatlı ekşi saor sosunda kendini gösterir, muskat, safran ve tarçın gibi baharatlarla, bazı yemeklerinde Ortadoğu lezzetinin esintileri görülebilir. Bu bölgede tereyağı, zeytinyağından daha fazla tüketilir.



VENETO & VENEDİK


İtalya'nın en önemli pirinç üreten yeri Veneto'dur. Pirinç, Araplar tarafından ülkeye İspanya üzerinden getirilmiştir. Böylelikle yerel yemeklerin belli başlı malzemeleri arasında yerini almıştır. Krema kıvamındaki risotto çok farklı şekillerde sunulur. 

Venedik yengeci çok ünlüdür. Yerel olarak yapılan balık çorbası ise lezzetli ve doyurucudur. Tiramisu'nun da Venedikten geldiği söylenmektedir. 

Şeker kamışını Avrupa'ya Venedikliler tanıtmıştır. Tatlıların yanında, üzümlü ve fıstıklı şekerlemeleri Osmanlı mutfağından öğrenmişlerdir.

FRULI - VENEZIA GIULIA

Geleneksel Slav, Alman ve Latin yemeklerinin kesiştiği bu bölge bir zamanlar İtalya'nın en yoksul bölgelerinden biriydi. Kaliteli jambomlarıyla ünlüdür. İnek sütünden yapılan sert bir peynir olan Montasio, Fruli'ye özgüdür.

TRENTINO & ALTO ADIGE

Avusturya etkisi, bu dağlık bölgenin doyurucu yemekleriyle birleşerek Alto Adige tarzını ortaya çıkartmıştır. Bu bölgenin risottosunda tatlı ve ekşi soslar kullanılır. 


Bölgesel Yemekler ve Spesiyaliteler




 Dolmalık fıstık ve tatlı ekşi soğan sosunda, ızgara sardalye,  Venedik spesiyalitesidir.


 Bu spesiyalite geneleksel olarak kızarmış sardalye ile yapılır  fakat ızgara yapıldığında da en az kızarmış kadar lezzetlidir.




Taze nohut ve bazen jambon ve parmesan payniriyle servis  edilen yumuşacık risotto.

 Bu geneleksel İtalyan yemeği en iyi taze bezelyenin olduğu  ilkbaharda yapılır. Çorbaya benzer bir risottodur. Lezzetli olması  için ev yapımı tavuk suyu gerekir.




Mısır unu lapasıdır. Genellikle tavşan eti ya da jambonla sunulur.

Polenta orijinal serivisnde pişirilir pişirilmez, geniş bir tahta tepsiye alınır ve soğutulur. Soğuduktan sonra ip kullanılarak kesilip servis yapılır.






Orijinali mascarpone peyniri ve ona eşlik eden kedi dili bisküvi, kahve ile yapılan İtalyan yaş pastasıdır.

Kelime anlamı ise "beni al, beni ayağa kaldır" dır.





KUZEYDOĞU İTALYA MUTFAĞI | DÜNYA MUTFAĞI KUZEYDOĞU İTALYA MUTFAĞI | DÜNYA MUTFAĞI Reviewed by Pelin Pekbilir Öztürk on Mart 22, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok

Follow Me @ SoraTemplates

Facebook