KUZEYDOĞU İTALYA MUTFAĞI | DÜNYA MUTFAĞI
VENETO & VENEDİK
İtalya'nın en önemli pirinç üreten yeri Veneto'dur. Pirinç, Araplar tarafından ülkeye İspanya üzerinden getirilmiştir. Böylelikle yerel yemeklerin belli başlı malzemeleri arasında yerini almıştır. Krema kıvamındaki risotto çok farklı şekillerde sunulur.
Venedik yengeci çok ünlüdür. Yerel olarak yapılan balık çorbası ise lezzetli ve doyurucudur. Tiramisu'nun da Venedikten geldiği söylenmektedir.
Şeker kamışını Avrupa'ya Venedikliler tanıtmıştır. Tatlıların yanında, üzümlü ve fıstıklı şekerlemeleri Osmanlı mutfağından öğrenmişlerdir.
FRULI - VENEZIA GIULIA
Geleneksel Slav, Alman ve Latin yemeklerinin kesiştiği bu bölge bir zamanlar İtalya'nın en yoksul bölgelerinden biriydi. Kaliteli jambomlarıyla ünlüdür. İnek sütünden yapılan sert bir peynir olan Montasio, Fruli'ye özgüdür.
TRENTINO & ALTO ADIGE
Avusturya etkisi, bu dağlık bölgenin doyurucu yemekleriyle birleşerek Alto Adige tarzını ortaya çıkartmıştır. Bu bölgenin risottosunda tatlı ve ekşi soslar kullanılır.
Bölgesel Yemekler ve Spesiyaliteler
Dolmalık fıstık ve tatlı ekşi soğan sosunda, ızgara sardalye, Venedik spesiyalitesidir.
Bu spesiyalite geneleksel olarak kızarmış sardalye ile yapılır fakat ızgara yapıldığında da en az kızarmış kadar lezzetlidir.
Taze nohut ve bazen jambon ve parmesan payniriyle servis edilen yumuşacık risotto.
Bu geneleksel İtalyan yemeği en iyi taze bezelyenin olduğu ilkbaharda yapılır. Çorbaya benzer bir risottodur. Lezzetli olması için ev yapımı tavuk suyu gerekir.
Mısır unu lapasıdır. Genellikle tavşan eti ya da jambonla sunulur.
Polenta orijinal serivisnde pişirilir pişirilmez, geniş bir tahta tepsiye alınır ve soğutulur. Soğuduktan sonra ip kullanılarak kesilip servis yapılır.
Orijinali mascarpone peyniri ve ona eşlik eden kedi dili bisküvi, kahve ile yapılan İtalyan yaş pastasıdır.
Kelime anlamı ise "beni al, beni ayağa kaldır" dır.
KUZEYDOĞU İTALYA MUTFAĞI | DÜNYA MUTFAĞI
Reviewed by Pelin Pekbilir Öztürk
on
Mart 22, 2016
Rating:
Hiç yorum yok