BAL | FOODIE

Recent comments



Arılar tarafından üretilip balmumundan petekler içinde saklanan, altın sarısından kırmızıya kadar her renkte bulunabilen besin maddesine bal diyoruz. Bütün ballar birbirinden farklıdır. Her balın tadı çevredeki çiçeklerin, ağaçların yoğunluğuna göre değişir. Arının polen aldığı ağaçların, çiçeklerin yoğunluğu balın kokusunda ve tadında hissedilir. Çiçek balı, çam balı, kestane balı, basra balı, anzer balı, deli balı, kekik balı, narenciye balı gibi çeşitleri vardır. Zannedildiğinin aksine güzel kokulu bütün çiçekler arıların hedefi değildir. Örneğin menekşe, arıların bal yapmakta kullanmadıkları bir çiçektir.



Her şeyin sunisinin yapılmasının mümkün olduğu bu devirde elbette balın da fabrika yapımları mevcut. Bunlar mısır şurubu, glikoz gibi malzemelerle yapılıyor. Hakiki bal bir süre bekledikten sonra fiziksel olarak kendini korumak için krem kıvamına geliyor. Şekerlenme adı verilen bu değişim, pamuk çiçeği ve ayçiçeği balında 1 ay, yayla çiçeği balında ise 3-4 ay sonra gerçekleşiyor. Ancak kremleşen bal, ılık suya atıldığında tekrar akışkan hale geliyor. Glikozla yapılan sahte ballar ise birkaç yıl beklese bile hiçbir değişime uğramıyor. Tadı da akide şekerine benziyor. Şekerlenmiş balın ısıtılmayıp şekerli halde yenmesinin vitaminler açısından daha faydalı olduğu söylenmektedir.



Bal içerisinde tiamin, riboflavin, askorbik asit, pirisdoksi, pantotenik asit, niasin ve az miktarda biotin, folik asit vitaminleri çeşitleri miktarlarda bulunmaktadır. Ayrıca potasyum, klor, kükürt, kalsiyum, sodyum, fosfor, magnezyum, silis, demir, mangan ve bakır gibi mineraller de balda eser miktarda bulunmaktadır.

Balı bildiğimiz şekerden ayıran çok önemli bir fark vardır. Şeker ancak sindirim sisteminde değişime uğradıktan sonra kana karışırken bal sindirime gerek olmadan çok süratli bir şekilde kana karışır. Dolayısıyla bal insan vücudunun en yüksek derecede ve en hızlı biçimde faydalanacağı şekilde tasarlanmış bir gıdadır. Ilık su ile karıştırılan balın birkaç dakika içinde vücuda enerji verdiği tespit edilmiştir.

Bal, kan yapımı için vücudun gereksinim duyduğu enerjinin önemli bir bölümünü karşılar. Ayrıca kanın temizlenmesine de yardımcı olur.



Bal içinde bakteri barındırmaz. Bu bilgiden yola çıkarak Malezya'da yapılan bir araştırmada balın içinde doğal olarak bulunan hidrojen peroksidin bakteri oluşumunu engellediği ve mevcut bakterileri de öldürdüğü gözlenmiştir. Balın bu özelliği açık yaraların tedavisinde kulllanılabilmesini sağlamıştır.

Kemik ve dişlerde sertliği sağlamakta faydalıdır. Diğer tatlı ve meyvelerin tam tersine bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroptan korur, ağızdaki yaraları tedavi eder. Balın, kansızlığı önlemedeki katkısı da bilinmektedir. Sıcak bal şerbeti kabızlığa iyi gelirken soğuk bal şerbeti ishali keser. Soğuk algınlıklarında göğüs ağrılarına iyi gelirken balgam söktürüxü özelliği ile boğazları temizler.

Yapılacak bal maskaesi ile ciltte yumuşama, şeffaflaşma ve parlaklık sağlanır. 1 yaşından küçük bebeklere bal verilmesi kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Her zaman her şeyin kararında tüketilmesinin faydalı olacağını unutmayın.


BAL | FOODIE BAL | FOODIE Reviewed by Pelin Pekbilir Öztürk on Temmuz 11, 2016 Rating: 5

Hiç yorum yok