KAHVENİZİ TANIYIN
Mini Kahve Sözlüğü
Aroma: Taze hazırlanmış kahvede ortaya çıkan, hoşa giden yoğun kahve kokusunu ifade eder.
Asidite: Dilin her tarafıyla, özellikle de yan taraflarıyla algılanabilen, kahvenin tadının hoşumuza gitmesini sağlayan ikincil bir algıdır.
Gövde: Kahvenin yoğun ve kıvamlı oluşunu ifade eden pozitif bir niteliktir.
Kafein: Kahveni içinde bulunan, uyarıcı etkiye sahip olan ve kahvenin suyun içinde kalma süresiyle doğru orantılı olarak artan maddedir.
Kafeinsiz Kahve: Kahve henüz yeşilken uygulanan işlemle kafeini çıkarılabilir, Bunun için çeşitli kimyasallar, basınçlı gaz ya da su kullanılabilir. Kimyasal kullanılmayan yöntemler tercih edilmelidir.Bir kahveye kafeinsiz denilebilmesi için %0.1'den az kafein içermesi gerekmektedir.
KLASİK İTALYAN KAHVELERİ
Espresso
Kahvrulmuş kahvenin tuz taneciği kadar küçük şekilde öğütülmesiyle elde edilir. 90-95 derece sıcaklıktaki su, 7 gram kahvenin içinden yüksek basınçla ve kısa sürede geçirilir. Elde edilen 30 ml'lik yoğun kahvedir. Demlenme süresi kısa olduğundan kafein oranı düşüktür.
İyi bir espressonun belirleyici nitelikleri:
- Demleme sırasında üzerinde oluşan, krema olarak adlandırılan köpük tabakasıdır.
- Kalın, kadifemsi ve açık renkli bir köpüğe sahip olmalıdır.
- Bu köpüğün elde edilebilmesi için kahvenin içinden suyun 30 saniye gibi kısa bir sürede geçirilmelidir.
Americano
Epressonun suyla yumuşatılmış halidir. Büyük bir fincana 100 - 110 ml su alınır ve üstüne 30 ml espresso konularak hazırlanır.
Filtre Kahve
Kavrulmuş kahvenin toz şeker inceliğinde öğütülmesiyle elde edilir. 150 ml kahve hazırlamak için 5,4 gram kahve kullanılır. Kahve oranı espressoya göre daha yüksektir çünkü kahve suyun içinde daha uzun süre kalır.
SÜTLE HAZIRLANAN KAHVELER
Caffe Latte
30 ml espresso ile buharda pişen sıcak sütün karıştırılmasıyla hazırlanır. Süt oranı yüksek, krema oranı azdır.
Cappucino
30 ml espresso ile buharda pişen sıcak sütün karıştırılmasıyla hazırlanır. Krema oranı yüksek, süt oranı azdır.
Macchiato
Sütle hazırlanan kahvelerde olduğu gibi espresso ile buharda pişen sıcak sütün hazırlanmasıyla elde edilen 2 çeşit Macchiato vardır.
Latte Macchiato
330 ml'lik bir bardak buharda pişmiş sıcak süt ile doldurulan bardağa 30 ml espresso eklenerek hazırlanır.
Espresso Macchiato
30 ml espresso'nun üstüne 10 ml sıcak süt ve biraz krema eklenmesiyle elde edilir.
KAHVENİZİ TANIYIN
Reviewed by Pelin Pekbilir Öztürk
on
Nisan 20, 2016
Rating:
Hiç yorum yok