KAHVE ÇEŞİTLERİ
BREZİLYA
Brezilya dünyanın en büyük kahve üreticisidir. Hemen her kalitede kahve mevcut olsa da üretimin büyük bölümü hazır kahve sektörüne yönelmiştir.
KOLOMBİYA
Bir diğer büyük kahve ihracatçısı da Kolombiya'dır. Çekirdekleri orta düzeyde ya da koyu kavrulan Kolombiya kahvesi sert bir aromaya sahiptir.
KOSTARİKA
Dağlarda yetiştirilen bu kahvenin çekirdeği yüksek asiditesiyle bilinir. Yine de burada üretilen kahvelerin çoğu tatlı ve yoğun bir tada ve kokuya sahiptir.
GUATEMALA
Guatemala'nın yüksek kesimlerinde yetiştirilen kahve, harika bir tat ve yüksek asiditeye sahiptir. Diğer bölgelerde yetiştirilen kahvelerin ise hoş ama az çeşnili bir tadı vardır; orta düzeyde kavrulmaları önemlidir.
ENDONEZYA
En bilinen Cava ve Sumatra bölgelerinin yumuşak aromalı kahveleridir.
JAMAİKA
Pek çok kişiye göre dünyadaki en iyi kahve buradan gelir. Harika aroması ve hafif tadı, çekirdeklerin içerdiği doğal şekerin kavurma esnasında karamelize olmasından gelir.
KENYA
Harika aroması ve iyi asiditesiyle bilinen Kenya kahvesi yuvarlak, tek bir çekirdeğe sahiptir. Çok iyi bir kahve olarak kabul edildiğinden nadiren başka kahve çekirdekleriyle karıştırılır ve tam tadını almak için sade içilmelidir.
Brezilya dünyanın en büyük kahve üreticisidir. Hemen her kalitede kahve mevcut olsa da üretimin büyük bölümü hazır kahve sektörüne yönelmiştir.
KOLOMBİYA
Bir diğer büyük kahve ihracatçısı da Kolombiya'dır. Çekirdekleri orta düzeyde ya da koyu kavrulan Kolombiya kahvesi sert bir aromaya sahiptir.
KOSTARİKA
Dağlarda yetiştirilen bu kahvenin çekirdeği yüksek asiditesiyle bilinir. Yine de burada üretilen kahvelerin çoğu tatlı ve yoğun bir tada ve kokuya sahiptir.
GUATEMALA
Guatemala'nın yüksek kesimlerinde yetiştirilen kahve, harika bir tat ve yüksek asiditeye sahiptir. Diğer bölgelerde yetiştirilen kahvelerin ise hoş ama az çeşnili bir tadı vardır; orta düzeyde kavrulmaları önemlidir.
ENDONEZYA
En bilinen Cava ve Sumatra bölgelerinin yumuşak aromalı kahveleridir.
JAMAİKA
Pek çok kişiye göre dünyadaki en iyi kahve buradan gelir. Harika aroması ve hafif tadı, çekirdeklerin içerdiği doğal şekerin kavurma esnasında karamelize olmasından gelir.
KENYA
Harika aroması ve iyi asiditesiyle bilinen Kenya kahvesi yuvarlak, tek bir çekirdeğe sahiptir. Çok iyi bir kahve olarak kabul edildiğinden nadiren başka kahve çekirdekleriyle karıştırılır ve tam tadını almak için sade içilmelidir.
KAHVENİN KAVRULMASI
Kavurma süresi kahvenin tadını doğrudan etkiler.
Hafif kavurma: Uzun süreli kavurmada kaybolan daha narin aroma ve tatlar elde edilir.
Orta kavurma: Belirgin özellikleri olan kahveler için en iyi seçenektir. Daha yoğun bir tat elde edilir; yine de sade veya sütle birlikte içilebilir.
Koyu kavurma: Sert bir aroma ve biraz acı bir tat elde edilir.
Çok koyu kavurma: Kahvenin acılığını daha fazla ortaya çıkarır.
KAHVENİN ÇEKİLMESİ
Kahve, iriden, espresso için en uygun olan ince taneye dek çeşitli büyüklüklerde çekilebilir. İnce çekilen kahvede pişirme esnasında suyla etkileşime girecek yüzey alanı artacağından kahve daha sert olur. Çekme işlemi sırasında ortaya çıkan ısı dolayısıyla kahve çekirdekleri daha yoğun bir tada kavuşur.
HAZIR KAHVE
Konsantre haline getirilmiş kahve çekirdeklerinden hazırlanan bu kahve çeşidi toz veya granül halde paketlenerek satılır. Hazır çaydaki gibi kahve poşetleri de mevcuttur.
KAHVE ÖZÜTÜ
Kek ve pastaların tatlandırılmasında kullanılır. Hindiba ve kahve karışımı değil, saf kahve özütü almaya özen gösterin.
KAHVE LİKÖRÜ
En bilinen kahve likörü, kahve özütü ve baharatlarla birlikte yapılan Jamaika'nın ünlü likörü Tia Maira'dır. Kahlua ise Meksika'nın rom tabanlı kahve likörüdür.
TATLANDIRICI ŞURUPLAR
Vanilya, karamel, tarçın, elma, fındık ve Irısh cream gibi farklı tatlar sunan çeşitleri vardır. Yeni yapılmış kahveye ekleyerek içebilirsiniz.
KAHVE YAPIMI
TAZE KAHVE
Pişirme yönteminize uygun şekilde çekilmiş kahve almak önemlidir. Kahve taneleri ne kadar küçük olursa, suyla temas edecek yüzey alanı o kadar büyür ve su kahve zerrelerinin arasından o kadar yavaş geçer. Kahve daha gövdeli ve sert bir tada sahip olur.
Kahve makineleri belli tipte çekilmiş kahveler için üretilir. Taneler olması gerektiğinden büyükse kahvenizin tadı daha zayıf, taneler çok küçükse de daha acı ve sert olacaktır.
Kahve öğütücüsü alacaksanız tane iriliğini ayarlayabileceğiniz bir model seçin. İri taneli kahve, toz şeker, ince taneli ise pudra şekeri büyüklüğünde olmalıdır. Diğer tüm kahveler de bu sınırlar arasında olmalıdır.
KAHVE SATIN ALIRKEN
En iyi tada ulaşmak için iyi bir kahve dükkanına gitmelisiniz. Kahve çekirdekleri yeni kavrulmuş olmalı, satın alınan kahve en geç bir hafta içerisinde tüketilmelidir. Yeni kavrulmuş kahveyi, tadında büyük bir değişiklik olmadan derin dondurucuda 6 aya kadar saklayabilirsiniz. Kahvenizi marketten alacaksanız vakumlanmış paketleri tercih edin - paketi açmadığınız takdirde kahve son kullanım tarihine kadar tazeliğini korur. Paketin açılmasıyla, çekilmiş olanlar dahil her türlü kahve tadını hızla yitirmeye başlar.
Bu nedenle kahvenizi hızla tüketebileceğiniz miktarlarda almaya özen gösterin.
Kahve çekirdekleri ve çekilmiş kahve, hava almayan bir kapta ve serin bir ortamda saklanmalıdır. Espresso harmanları istisnadır: Koyu kavrulmuş espresso harmanlarında çekirdekteki yağ soğukta pıhtılaşacağı için tam tersi bir etki söz konusudur.
KAHVE ÇEŞİTLERİ
Reviewed by Pelin Pekbilir Öztürk
on
Mart 27, 2017
Rating:
Hiç yorum yok