Recent comments

PEYNIR REHBERI




DİL PEYNİRİ


İnek sütünden üretilen dil peyniri taze olarak tüketilir. Tuzu ne kadar azalırsa peynirin esnekliği artar. Dil peyniri lifli bir yapıya sahiptir. Yaklaşık 10-10,5 litre sütten ancak 1 kg dil peyniri üretilir. Isı ile kolayca eriyebilen bu peynir pizzalarda, tostlarda ve peynirli tatlı yapımında kolaylıkla kullanabilirsiniz.



TAZE KAŞAR


Genelde inek sütünden üretilen kaşar peyniri, olgunlaşmadan tüketilir. Uzun blok olarak ya da tekerlek olarak hazırlanır. Ambalajlı olarak buzdolabında kolayca uzun süre saklanabilir fakat paket açılırsa kısa sürede tüketilmesi gerekir. Dil peyniri gibi ısı karşısında eriyen kaşar peyniri sıcak sandviç ve tostların vazgeçilmez parçasıdır.



TRAKYA ESKİ KAŞAR


En kalitelisi koyun sütünden üretilen eski kaşar, sert hamurlu peynirlerdendir. Çoğunlukla koyun ve inek sütü karıştırılıp üretilir. Hazırlandıktan sonra tekerlek şekli verilir. En az üç ay buzhanede bekletilerek olgunlaştırılır ve bu esnada dış kısmında bir kabuk oluşur. Kahvaltıda tüketilmeye uygundur.



EZİNE BEYAZ PEYNİR


Çanakkale'nin Ezine ilçesine özgü olan bu peynir koyun, keçi ve inek sütünden üretilir. Sütlerdeki yağ oranı arttıkça sütün lezzeti artar ve genelde tam yağlı olarak üretilir. Kahvaltının ve böreklerin vazgeçilmezidir.



İZMİR TULUM


Tulum peynirleri, tulumun kılsız yüzeyinde olgunlaştırılırken, İzmir Tulumu tıraşlanmış kıllı yüzeyde olgunlaştırılır. Tam yağlı koyun sütünden yapılır. İzmir tulumunu üzüm ve cevizle sunabilir ve makarnalarınızda kullabilirsiniz.



ERZİNCAN TULUMU


Erzincan ve çevresindeki dağlık bölgelerdeki yaylalarda üretilir. Çoğunlukla koyun sütünden nadiren keçi sütü ile karıştırılarak yapılır. Tulum ve bidonlara basıldıktan sonra soğuk hava depolarında ya da mağaralarda 2 - 3 ay bekletilerek olgunlaştırılır. Kahvaltıda tüketilebilir ya da hamur işlerinizde kullanabilirsiniz.



LOR PEYNİRİ


Peynir altı suyu kaynatıldıktan sonra elde edilen pıhtılar kevgirle alınıp bez torbalara konulur ve asılarak süzülmeye bırakılır. Tuzsuz ya da çok az tuzlu olarak üretilir. Taze tüketilmelidir. Tamamen tuzsuz olanları cheesecakeleriniz ve pasta kremalarınızda kullanabilirsiniz.




KARS GRAVYER


Biçim olarak İsviçre'nin gravyerine, tat olarak emmental peynirine benzeyen Kars gravyeri 10 aylık bir olgunlaştırılma süresiyle elde edilir. Kars'a Çarlık Rusya'sı işgali sırasında gelen yabancı ustalar tarafından getirilmiştir. Kars gravyerinin içinde yaklaşık 2 cm büyüklüğünde delikler bulunur. Bu deliklerin büyüklerinin standart olması peynirin kaliteli olduğu anlamına gelir. Kuru meyve ve yemişlerle ve sandviçlerle tüketilebilir.


PEYNIR REHBERI PEYNIR REHBERI Reviewed by Pelin Pekbilir Öztürk on Mart 27, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok

Follow Me @ SoraTemplates

Facebook