Recent comments

PATLICANGİLLER | FOODIE



Patlıcangiller ailesinin üyeleri patates, dolmalık biber, domates ve patlıcanı mercek altına alıyor, mutfaklarımızın sessiz kahramanları olan bu leziz dörtlüyü daha yakından tanıyoruz.

Patlıcangiller binden fazla türden oluşan geniş bir ailedir. Bu aile üyelerinin ortak özelliği ise solanin içermeleri. Toksik bir bileşen olan solanin, ciddi rahatsızlıklara neden olabilen aşırı miktarda acı bir maddedir. Bu nedenle patlıcangiller ailesinin neredeyse yüzlercesinden uzak durmak gerekir. Ailenin kötü şöhretini kurtaran, doğanın bize sunduğu en sağlıklı ve lezzetli sebzeler arasında sayılan üyeleri de var tabii ki. Bunlardan patlıcan, patates, domates ve dolmalık biber, eser miktarda solanin içermelerinin yanında faydalı ve koruyucu özelliklere de sahipler. En lezzetli sonucu almak için seçerken ve hazırlarken sadece biraz dikkat etmeniz yeterli.

DÖRT SEBZENİN ÖZELLİKLERİ

1)PATLICAN

100 gramında 74 kalori bulunur. Etki kısmı karaciğer ve sindirim sistemi uyarıcıları, solasolin ve nasunin içerir. Kabuğu, kan damarlarının esnekliğini koruyan antioksidan açısından zengindir. İçeriğinde yeni keşfedilen scoparon isimli rahatlatıcı bir madde de vardır.


Patlıcanı seçerken
Taze sebze olarak daha çok küçük olanı tercih edilir. Sapı yeşil ve kurumamış olmalıdır. Kabuğunda darbeli veya çürük bölümler bulunmamalıdır. Yüzeyi gergin ve pürüzsüz, eti dokunduğunuzda sıkı olmalıdır. Pişirmek için genellikle yuvarlak patlıcan seçmeniz önerilir, uzun olanlar dolma yapmaya daha uygundur.

2)PATATES

Diğer sebzelerden farklı olarak nişasta içeriği (%15-18) yüksektir. 100 gr'ın 350 kalori bulunur. Ragu'lu gnocchi, patatesli ve peynirli turta, pastırmalı ve patatesli sufle gibi eşsiz yemeklerin bileşeni olarak ideal bir sebzedir. Mineraller açısından zengindir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, sülfür ve selenyum içerir.

Patatesi seçerken
Herhangi bir çeşitteki "mükemmel" patatesin sert, şişkin, kabuğunun gergin ve renginin eşit olması gerekir. Hafif yumuşak ve kabuğu buruşuk olanlardan uzak durun. Siyahımsı noktaları olanları seçmeyin. Hiç filizi olmayanları arayın. Bu negatif özellikler patatesin eski, daha az lezzetli ve besleyici özellikler açısından daha az zengin olduğunun göstergesidir.

3)DOMATES

100 gramında sadece 19 kalori vardır. A ve C vitaminleriyle ve potasyumla doludur. Potasyum oranı neredeyse muzdaki kadardır. İçeriğinde bulunan kumarik ve klorojenik asitler, likopen ve antioksidanlar serbest radikallerin baş düşmanıdır.


Domates seçerken
Yeşil domateslerin sok tüketiminden kaçınmak gerekir. Bu domatesler yüksek salonin içeriğinin yanında, kalsiyum emilimini engelleten mutlak asit bakımından zengindir. Tüm faydalarından yararlanmak için, meyvelerin iyi olgunlaşmasını beklemek doğru olur. Domatesin güzel bir kırmızı renge sahip olması yeterlidir. Parmaklarınızla küçük bir bölümü hafifçe ovalayın, domatesin tipik kokusu salınırsa doğru yoldasınız demektir.



4)DOLMALIK BİBER

Çok az kalorilidir. 100 gramında sadece 22 kalori vardır. Bir C vitamini madenidir. Sahip olduğu C vitamini oranı portakalın iç, kivinin neredeyse iki katıdır. İçeriğinde bulunan ve acılık veren kapsaisin sindirimi kolaylaştırır.


Dolmalık biberin rengi
Kırmızı, yeşil, turuncu veya sarı... Her zaman yeşil olanları tercih etmeyin. İki yararlı madde olan lutein ve zeaksantin içeren, retina sağlığını koruyan kırmızı ve sarı dolmalık biberleri tercih etmek daha iyidir. Kabukları pürüzsüz ve parlak olmalı, güneşin neden olduğu yanıklar ve kesikler olmamalıdır. Eti sert ve gevrek olmalı, çanak yaprakları ve sapı meyveye sıkıca tutunmalıdır.



DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

1)Haşlanmış Patates
Zannedilenin aksine buzdolabında saklanabilir. Hava hareketlerinden dolayı gri renge dönmeye eğilimli olurlar. Ancak ne tat değişikliği ne de zehirli maddelerin oluşumu söz konusu değildir.

2)Antioksidan Güç
Domatesteki likopen pişirmekle azalmaz. Aksine ısı, vücudumuzun likopeni asimile etmesine yardımcı olur.

3)Dolmalık biber sindirilemez
Biberin sindiriminin zor olacağı kısım kabuğudur. Bunun için pişirdikten sonra üzerindeki ince kabuğu soymanız yeterlidir.

4)Patates
Tabii ki soymak zorunda değilsiniz. Kabuğunda tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan cajapo maddesi bulunur. Eğer kabuğunu yemek isterseniz organik patatesi tercih edin.

5)Patlıcan
Çocuklara da verilebilir. Yoğun tadını hafifletmek için acısını çıkarmak gerekir. Kendine özgü bileşenleri sayesinde ve safra salgısının desteğiyle karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur.
PATLICANGİLLER | FOODIE PATLICANGİLLER | FOODIE Reviewed by Pelin Pekbilir Öztürk on Eylül 25, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok

Follow Me @ SoraTemplates

Facebook